İş güvenliği uzmanları zan altında kalmaktan kurtulamıyor

İSG HABER AJANSI Yalova Sefine Tersanesi'nde 16 Ağustos'ta ölümlü bir iş kazası yaşandı. Hayatını kaybeden 19 yaşındaki Yasin Demirdağ'ın cesedinin yanı başında kavga eden iş güvenliği uzmanları ve işçilerin görüntüsü tersanede çalışan bir işçinin telefon kamerasına yansıdı. Yaşanan olaya ilişkin gündeme birçok iddia ortaya atıldı. DİSK'e bağlı Limter-İş sendikası tarafından paylaşılan görüntülerde iş güvenliği uzmanlarının Demirdağ'ın cansız bedenine emniyet kemeri takmaya çalıştığını bu sebeple işçilerle iş güvenliği uzmanlarının arasında kavga çıktığına ilişkin iddialar medyada gündeme geldi. Olayın ardından açıklama yapan Sefine Tersanesi yetkilileri olayın medyaya yansıdığı gibi olmadığını, gerekli iş güvenliği önlemlerinin alındığını, ölen işçiye gerekli kişisel koruyucu donanımların verildiğini ve iş güvenliği uzmanları tarafından saha gözlemlerinin sağlandığı ifade edildi. Yaşanan iş kazasının ardından iş güvenliği uzmanlarıyla kavga eden 35 işçinin işten çıkarıldığı öğrenildi. Tersanede çalışan işçiler BirGün ve soL Haber’e konuştu. Yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi: ‘MÜDAHALE EDİLSE BELKİ DE KURTULACAKTI’Olay anında çıkan arbedede İSG çalışanlarının kendisine saldırdığını söyleyen ve arbede sonrası işten çıkartılan Ahmet Bahçacı, “Yasin Demirdağ düştükten sonra yaklaşık 50 dakika geminin ambarında kaldı. 50 dakika boyunca hiçbir müdahale gerçekleşmedi, müdahale edilse belki de kurtulacaktı. Çıkan arbedenin öncesinde İSG’ye müdahale etmek isteyen kişi bendim. Ben ‘Doktor çağırın’ dediğim zaman İSG çalışanları ‘Doktoru sırtımda mı getireyim nasıl getireyim’ diye ağzında sakızla konuşuyordu. İSG’nin ilk saldırdığı kişi benim” dedi. ‘HALAT YERİNE İP KULLANILIYORDU’BirGün’den Fevzi Efe Sekitmez’in haberine göre hayatını kaybeden 19 yaşındaki Yasin Demirdağ’ın çalışma arkadaşı olan bir başka işçi ise “Benim yakınımda çalışıyordu Yasin, emniyet kemeri üzerinde düştüğünde vardı ama halatlar eksikti. Bazı yerlerde halatlar kopuk ve halat yerine çoğu yerde ip kullanılıyordu. İhmalkârlık çok fazlaydı çalıştığımız alanda. Halatların olmaması bazı yerlerde ip kullanılması resmen cinayete hazırlıktır. Ben olay yaşandığında oradaydım gözümün önünde gerçekleşti. Çoğu zaman ben de kullanamıyordum kemerimde takılı olan kancayı. Demir parçaları vardı kancayı, oraya iple takmaya çalışıyordum. Büyük risk altında çalışıyorduk” Olaya ilişkin bilgi kirliliği her geçen gün artarken, tersanede yetkili taşeron firma ve ortak sağlık ve güvenlik biriminden ( OSGB), bilgi alınamıyor. Yaşanan iş kazasının ardından olaya ilişkin bilgi almak için taşeron firma ve tersanenin iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgilenen OSGB ile iletişime geçilmesine rağmen kesin bir şekilde konu hakkında konuşmak istemediklerini ifade ettiler. Bu durum ise gündeme gelen iddiaların cevapsız kalmasına ve akıllarda iş güvenliği önlemleri hakkında soru işareti oluşmasına sebep oldu. İş Sağlığı ve Güvenliği Dernekleri Federasyonu (İSAF) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari Sefine Tersanesi'ndeki iş kazası ve sonrasında gündeme gelen iddialar hakkında şu şekilde açıklamada bulundu: Yalova'da bulunan Sefine Tersanesi'nde bir işçimiz hayatını kaybetti. Bir canı kaybederken işçiler ve işçilerimizin can güvenliğini korumak için orada bulunan iş güvenliği uzmanlarımız arasında yaşanan arbedenin medyaya yansıma şekli bizleri derinden etkiledi. Her olay kazada olduğu gibi yaşanan bu iş kazasında da suçlu iş güvenliği uzmanları olarak gösterildi. Konuya ilişkin Sefine Tersanesi tarafından yapılan açıklamada iş güvenliği önlemlerinin alındığı ifade ediliyor. Ancak konuyla bağlantısı bulunan iş güvenliği uzmanlarının konuşmasına izin verilmiyor. Doğru bilgilerin kamuoyuna ulaşmasını sağlamak adına ulaşılan taşeron firma ve OSGB ise konuya sessiz kalıyor. Bu durum iş güvenliği uzmanlarının zan altında kalmasına ve güvenlik kültürünü benimseyemeyen toplumumuzda bu kültüre bakışın daha kötü bir hal almasına sebebiyet veriyor. Bizler Federasyon olarak iş güvenliği uzmanlarımızın yanındayız. Ancak bu olay ve buna benzer olayların yaşanmaya devam etmemesi adına yetkilere sesleniyorum. Medyaya yansıyan bilgi kirliliğinin önüne geçebilmek adına yetkililerin iş güvenliği uzmanlarımızın düştüğü durum hakkında bir açıklama yapmasını talep ediyorum. İSG Haber Telegram grubumuza katılmak için tıklayınız

Üst Alt